Ghid complet pentru Smart Home și Iluminat cu banda led

Incepe sa iti iluminezi casa cu banda LED

Incepe Sa Iti Iluminezi Casa Cu Banda Led

Iluminarea cu banda led este un nou tip de tehnologie de iluminare care nu a mai existat pana acum. De indata ce tehnologia LED s-a dezvoltat incat sa poata emite destula lumina si calitate a luminii pentru iluminarea spatiilor in general , utilizarea benzii LED pentru o gama larga de aplicatii a proliferat. In acest articol explicam exact ce este banda LED si cum poti incepe sa o utilizezi in propria casa .

Definitia benzii LED

Banda LED este o linie de leduri grupate montate pe o placa electronica lunga si ingusta. Banda led este flexibila si de obicei sunt ambalate in benzi-led-substraturi.

De obicei , banda led are o latime intre 8 si 14 mm, iar lungimea ei poate fi de 1, 2, 3, 5 sau mai multi metri .Cele mai multe benzi pot fi taiate pentru a dispune exact de lungimea necesara .

Banda dublu-adeziva vine de obicei pre-aplicata pe spatele benzii LED , permitand indepartarea rapida a hartiei de pe banda dublu-adeziva si montajul pe suprafetele dorite.

Ce fel de lumina poate emite o banda LED?

Tipul de lumina ce poate fi emis de banda LED este determinat de tipul ledului care este montat pe banda led. Astazi este disponibila o gama larga variata de leduri albe sau colorate. Ledurile albe pot varia de la alb cald ( 2700k ) care iti ofera un alb galbui , alb rece ( 6500k ) care ofera o lumina albastruie mai energizanta sau albul natural care variaza in jur de 4000k si este cel mai apropiat de lumina naturala .

Cct Comparison

Unele leduri sunt capabile sa emita culori multiple , precum banda led RGB, iar utilizand un controler si o telecomanda poti crea o gama variata de culori. Sunt de asemenea benzi led care au si alb cald si alb rece, permitand utilizatorului sa schimbe culoarea intre alb cald sau alb rece , cele RGBW care au atat culorile RGB cat si o nuanta de alb si cele RGBCCT care au si RGB cat si CCT ( Alb Cald si Alb Rece ).

Cata lumina poate emite banda LED ?

O varietate de factori influenteaza luminozitatea unei benzi LED , si aceasta poate varia in functie de design si de calitate . O singura banda led poate emite cel putin 300 lumeni sau cel mult 2000 de lumeni per metru , care este aproximativ echivalenta cu cantitatea de lumina pe care o emite un tub fluorescent de 1.2 metri de 40W.

Un lucru ce trebuie retinut este ca banda LED emite in general o lumina cu un unghi de 120 de grade , in timp ce un tub fluorescent emite lumina in toate directiile , deci banda led poate parea mai stralucitoare in ciuda faptului ca poate avea aceasi valoare lumenica.

De ce avem nevoie pentru a porni o banda LED ?

La fel ca majoritatea electronicelor moderne precum laptopuri sau tablete, toate benzile LED utilizeaza curent direct pentru a porni, de aceea avem nevoie de o sursa de alimentare . Cele mai multe sunt configurate pentru a fi operate pe 12V sau 24V . Deoarece rețeaua electrică funcționează pe curent alternativ (AC), este necesară o unitate de alimentare care să convertească semnalul de 120V sau 240V AC în 12V DC sau 24V DC. Multe surse de alimentare vor arata familiare pentru noi , deoarece sunt aceleasi ( exceptand voltajul ) ca si cele utilizate pentru laptopuri.

In functie de sursa de alimentare si de banda LED , vei avea nevoie de o cale de a le conecta . De obicei conexiunile se realizeaza cu ajutorul unui conector special sau prin cositorire.

Optional

 • Daca planuiesti sa ai mai multe segmente de banda led si vrei sa o tai in lungimi mai mici , vei avea nevoie de conectori mai multi si de fire pentru a le conecta impreuna .
 • Un profil de aluminiu care ajuta la montajul benzii led , disiparea caldurii si aduce un plus de design
 • Un capac pentru profil pentru a difuza lumina
 • Un controler sau dimmer pentru controlul benzii LED
 • Cat costa o banda LED ?

  Pe masura ce tehnologia avanseaza , preturile incep sa varieze tot mai mult. In functie de specificatiile si nivelul calitatii , preturile benzilor led sunt multiple . Cele mai ieftine benzi incep de pe la 20 de lei per rola de 5 metri, dar avem pe stoc si benzi led de pana la 200 de lei per rola de 5 metri .

  Determinantul principal al costului benzii led este cantitatea de leduri de pe banda , calitatea materialelor utilizate, varietatile de culoare, gradul de protectie al benzii etc.

  Unde pot utiliza iluminarea cu banda LED ?

  Unele din cele mai mari avantaje ale iluminarii cu banda led este ca sunt flexibile si utilizeaza un voltaj scazut . Aceasta inseamna ca orice lungime a benzii poate fi amplasata in locatii sau obiecte care nu sunt plate sau drepte si cu suficienta precautie , pot intra in contact cu alte materiale fara sa arda.